Inwestor wycofuje ofertę kupna GKS. Mamy oświadczenia

2018-05-15 13:51:57

Inwestor wycofuje ofertę kupna GKS. Mamy oświadczenia

Inwestor zainteresowany kupnem pakietu akcji GKS Bełchatów wycofał swoją ofertę. Powodem tej decyzji jest nie przesłanie przez klub dokumentów finansowych, o które prosił inwestor, chcący zapoznać się z sytuacją ekonomiczną klubu.

O uzupełnienie dokumentacji do Bełchatowsko-Kleszczowskiego Parku Przemysłowo-Technologicznego zgłosiła się kancelaria prawna Simiński & Szymanek, reprezentująca inwestora. Park, zwrócił się do klubu o przekazanie dokumentów, ale ich nie otrzymał. W związku z tą sytuacją inwestor wycofał się z negocjacji. Poniżej przedstawiamy oświadczenie kancelarii w tej sprawie:

W dniu dzisiejszym w godzinach przedpołudniowych otrzymaliśmy od Zarządu Bełchatowsko-Kleszczowskiego Parku Przemysłowo-Technologicznego z siedzibą w Bełchatowie informację, że Zarząd GKS Bełchatów S.A. odmówił wydania pakietu dokumentów niezbędnych do przeanalizowania sytuacji finansowej i organizacyjnej Spółki GKS w zakreślonym przez nas terminie.

Nasza Kancelaria reprezentująca Inwestora, który na tym etapie rozmów poprosił o zachowanie w tajemnicy jego danych, zawarła z Akcjonariuszem umowę o zachowaniu poufności w dniu 5 kwietnia tego roku po trwających kilka tygodni negocjacjach. Prezes BKPPT p. Dariusz Stępczyński wykazał daleko idącą troskę o interes Klubu i poufność przekazywanych informacji. Z dokumentów, które otrzymaliśmy w I fazie rozmów wyselekcjonowaliśmy obszary, które budziły nasze zainteresowanie i zawnioskowaliśmy o przekazanie dokumentacji uzupełniającej, poszerzonej m.in. o wykaz aktualnych zobowiązań, ewentualnie zawartych ugód z wierzycielami, oświadczeń Zarządu czy zapisów analitycznych na niektórych kontach – w sumie kilkanaście pozycji.

Nasze oczekiwania nie są niczym nadzwyczajnym w toku takich negocjacji. Miały być wstępem do przeprowadzenia audytu finansowego i organizacyjnego w Spółce. Stanowisko prezentowane przez Zarząd zaskakuje nie tylko ze względu na postawę wobec Inwestora, ale w szczególności w zakresie ładu korporacyjnego w stosunku do Akcjonariusza. Taka postawa nie daje rękojmi dobrej i rzetelnej współpracy przy badaniu kondycji Spółki, która miała być podstawą do zaangażowania naszego Klienta w zakup akcji Spółki GKS.

Wobec takiej postawy, po konsultacjach z naszym Klientem, składamy oświadczenie w jego imieniu o wycofaniu oferty na zakup pakietu mniejszościowego akcji GKS Bełchatów S.A., kończąc tym samym wszelkie rozmowy w tym zakresie. Wycofanie oferty należy traktować jako ostateczne.

Życzymy jednocześnie pierwszej drużynie GKS Bełchatów sukcesów sportowych, w tym zwycięstwa w najbliższym meczu z liderem rozgrywek II ligi.

adw. Damian Szymanek
Simiński & Szymanek - Kancelaria Prawna

TUTAJ znajduje się oświadczenie, które wystosował Zarząd GKS "Bełchatów" S.A.

Artykuł dodał: Maciej Wiśniewski

Projektowanie stron internetowych Master-NET | Polityka prywatności | 657728 odwiedzin